Faalangstreductietraining

Bij taken en/of toetsen in schoolse situaties en soms ook in andere (bijvoorbeeld sociale) situaties kan het voorkomen dat een kind zich overmatig gespannen, zenuwachtig en/of gestresst voelt. Dit wordt ook wel faalangst genoemd.

Faalangst kan zich cognitief, lichamelijk en/of gedragsmatig uiten. Zo kan een kind onrealistische gedachten krijgen over zijn eigen kunnen, kunnen er lichamelijke reacties ontstaan als hartkloppingen of zweten tijdens een toets en verandert hun werkhouding tijdens de voorbereiding. Denk ook aan bijvoorbeeld black-outs, te veel zenuwen, vermijdingsgedrag en weinig zelfvertrouwen. De prestaties van een kind zijn hierdoor soms geen realistische weerspiegeling van zijn vaardigheden. Soms zijn de prestaties wel een realistische weerspiegeling, maar durft een kind niet op zijn prestaties te vertrouwen.

Bij ons is er de mogelijkheid om een op maat afgestemde faalangstreductietraining te volgen bij één van onze orthopedagogen en/of psychologen.

Op maat

Er wordt besproken wat de faalangst van de leerling bij hem specifiek inhoudt. Hoe uit de faalangst zich bij deze leerling en wat zit hier mogelijk achter? Op basis hiervan wordt een individueel handelingsplan opgesteld.

De orthopedagoog/psycholoog gaat met de leerling aan de slag. Er worden oefeningen (bij jonge kinderen ook spelletjes) gedaan, die afgestemd zijn op de leerling en er worden uiteenlopende situaties met elkaar besproken.

Evaluatie

Na zes bijeenkomsten wordt een evaluatie geschreven en volgt er een advies.

Neem contact op via het formulier hieronder voor een vrijblijvend gesprek met onze orthopedagoog om de mogelijkheden te bespreken.


De faalangstreductietraining bestaat uit 6 bijeenkomsten van 1 uur.


Contactformulier