• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Onze brugklastraining: voorbereid naar de middelbare!
Groep 8: een spannend jaar…

De overgang van de basis- naar de middelbare school, kan best spannend zijn. Opeens ben je niet meer de oudste van de school, maar start je gewoon weer vanaf klas 1. Er komt veel bij kijken: waar je vroeger in één lokaal zat bij een juf of meester, loop je straks een groot gebouw door om vervolgens van verschillende docenten les te krijgen. Ook het maken van je huiswerk en daarbij een goede planning, zal wel even wennen zijn. Het aan je planning houden, misschien nog wel meer… Het is fijn als je als achtstegroeper weet wat je kan verwachten van de middelbare school, zodat je na de zomervakantie vol vertrouwen en met plezier kan starten. Dit is ook een van de redenen, waarom we een training ‘Van groep 8 naar de brugklas’ aanbieden. Deze training richt zich onder andere op de volgende zaken:

Praktische zaken

Wat kun je verwachten van de eerste schoolweek? En wie zijn belangrijke contactpersonen binnen een school? We kijken samen met de leerling naar zijn toekomstige school en zoeken op bij wie je met welke vragen terecht zou kunnen.

Planning en leeromgeving

De hoeveelheid huiswerk kan nog wel eens tegenvallen. Het maken van een goede planning kan ervoor zorgen dat je nog tijd over houdt voor dingen zoals sporten of afspreken met vrienden. Beloon jezelf daarom altijd wanneer je gestudeerd hebt. Dit verdien je! In de training oefenen we met het maken van een planning en kijken we naar welke leeromgeving het beste bij iemand past. Ook worden er praktische tips aangereikt. Eén daarvan is: hou elk uur een korte pauze (niet langer dan 10 minuten), dit zorgt ervoor dat je brein de tijd krijgt om alle nieuwe informatie te verwerken.

Mindmappen en samenvatten

Met al die verschillende vakken en hoeveelheid aan leerstof, kun je natuurlijk het overzicht verliezen. Wij oefenen daarom met jou verschillende manieren van studeren en samenvatten. Het voordeel van zelf een samenvatting maken, is dat je de stof al voor een groot gedeelte geleerd hebt tijdens het schrijven. Onderschat dit niet! Dingen die je zelf hebt bedacht, onthoud je vaak beter dan de dingen die anderen bedacht hebben.

Woordjes en feiten leren

Ook behandelen we bepaalde strategieën om woordjes of feiten te leren. Kennen jullie de ‘plaatsmethode’ al? Met deze methode maak je in gedachten een wandeling door je huis. Alle feiten die je moet onthouden, leg je ergens neer in je huis. Als je de route daarna weer afloopt (in je geheugen) kom je alle feiten weer tegen. Het koppelen van nieuwe informatie aan informatie die je al hebt (inrichting van je huis), zorgt er namelijk voor dat je dingen beter kan onthouden. Kijk het filmpje hieronder maar!

Uiteindelijk blijft het belangrijkste doel van deze training dat je enthousiast gemaakt wordt voor de middelbare school. Als je straks met zelfvertrouwen naar je nieuwe school gaat, hebben wij ons werk goed gedaan!

Interesse in onze brugklastraining? Neem dan contact op met Lieke van Klingeren via l.vanklingeren@pios.nl of via het contactformulier.