…halve werk!

We kennen deze uitspraak allemaal wel, maar het is niet altijd even gemakkelijk om er ook naar te leven. Zeker niet aan het begin van het nieuwe schooljaar. Zo na de zomervakantie moeten we allemaal weer even wennen. Vroeg opstaan, spullen pakken en zorgen dat je op tijd op school bent. Na een drukke dag op school moet je thuis ook nog je huiswerk maken. Veel leerlingen vinden het lastig om meteen aan het begin van het schooljaar serieus met schoolwerk aan de slag te gaan. Toch is dat wel belangrijk, want een goed begin is het halve werk!

Opstarten

Wij zijn daarom al enkele weken druk bezig met de voorbereidingen voor de start van de studiebegeleiding in september. We zorgen dat alle lokalen opgeruimd zijn, dat we genoeg pennen, schrijfblokken en rekenmachines hebben en dat we een goed team klaar hebben staan om jullie met al jullie huiswerk en toetsen te kunnen helpen. Zo zorgen wij ervoor dat we een vliegende start kunnen maken.

Ben jij klaar?

Hoe ga jij ervoor zorgen dat je ook meteen goed aan het nieuwe schooljaar gaat beginnen? Ik kan me voorstellen dat je daar nog niet over nagedacht hebt. Toch kan het handig zijn om over een aantal zaken na te denken:

  • Wat heb je allemaal nodig? Denk aan schriften, agenda, geodriehoek, pennen, potloden, grafische rekenmachine of een nieuwe rugzak.
  • Welke vakken gingen vorig jaar heel goed?
  • Welke vakken gingen niet zo goed? Had je een onvoldoende op je rapport voor Nederlands of heel veel moeite met bijvoorbeeld wiskunde, dan kan je eens nadenken over individuele bijles.
  • Had je vorig jaar eigenlijk steeds te weinig tijd om te leren, zorg dan dat je meteen vanaf de start van het schooljaar planningen maakt. Denk na over wat je dan fijn vindt: een papieren agenda, plannen in Magister of een app om mee te plannen?
  • Wat zijn je sterke kanten op gebied van studievaardigheden? Waarin wil je je nog ontwikkelen? Wil je bijvoorbeeld beter leren samenvatten?
  • Waar ga je het komende jaar je huiswerk maken? Thuis, op school, bij PIOS?
  • Krijg je nieuwe vakken? Zo ja, welke?
  • Moet je volgend jaar boeken lezen voor Nederlands, Engels, Duits, Frans? Daar kun je al meteen mee beginnen! Hier vind je meer informatie over lezen voor je lijst.
  • Doe je volgend jaar examen? Bedenk dan goed hoe je gaat zorgen voor een optimale voorbereiding. Heb je behoefte aan het hele jaar door een extra steuntje in de rug, denk dan eens aan onze studiebegeleiding bovenbouw.

Goed voorbereid

Als je over deze vragen nadenkt, begin je goed voorbereid aan het nieuwe schooljaar. Het lijkt misschien fijn om in september en oktober nog rustig aan te doen, maar veel leerlingen moeten dan na hun eerste rapport ineens aan een inhaalslag beginnen. Wij raden daarom altijd aan om meteen vanaf de eerste schooldag serieus aan de slag te gaan met huis- en leerwerk.

Een goed begin is immers:
A. Niet belangrijk
B. Het halve werk
C. Snel voor elkaar